Bouw megagrote Marokkaanse moskee gestart

The_T, Pietje Puk, Mighty_mike, 1750GTV, Lios, t1m.nl en Karel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rotterdam is vandaag de eerste steen gelegd voor de grootste Marokkaanse moskee van Europa. De Essalam-moskee komt vlak bij het Feyenoord-stadion en heeft twee minaretten van 50 meter hoog. ''Voor de Marokkaanse gemeenschap is een droom uitgekomen'', zei M. Al Sayegh namens het moskeebestuur.

Rond de komst van de moskee ontstond de laatste maanden veel commotie. Het stadsbestuur had het ontwerp en de inrichting van de moskee graag moderner gewild, en Leefbaar Rotterdam wilde de bouw tegenhouden omdat men het ontwerp te grotesk vond. Maar omdat er al vergunningen verleend waren onder het vorige gemeentebestuur, kon de raad geen kant meer op.

Aanpassingen waarop het college aandrong, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke ingang en gebedsruimte voor mannen en vrouwen, komt er daardoor niet. Volgens burgemeester Ivo Opstelten was de vraag om aanpassingen wel gerechtvaardigd geweest. "We denken dat uitdragen van geloof soms meer gebaat is bij terughoudendheid dan het expliciet uitdragen ervan''.

Toch sprak Opstelten over ''een bijzonderheid'' die Rotterdam rijker wordt. "Het is voor Rotterdammers mooi om te zien of aan anderen te laten zien. We hoeven niet elke keer naar het museum of de Euromast."

Naast de twee torenhoge minaretten krijgt de Essalam-moskee een koepel van 25 meter hoog. Het bevat naast een gebedsruimte ook een winkel, bibliotheek, keuken, klaslokalen, kantoren en een zaal voor congressen. De bouw moet klaar zijn in 2005.