Bernhard is verhalen over brief aan Hitler zat

1750GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Bernhard is het meer dan zat dat er opnieuw geschreven en beweerd wordt dat hij in 1942 aan Adolf Hitler een brief zou hebben geschreven. De historicus en auteur G. Aalders zei gisteren in het tv-programma Barend & Van Dorp dat Bernhard wellicht in april 1942 in een brief aan Hitler vredesvoorstellen zou hebben gedaan en daarbij geschreven zou hebben over zijn eigen rol daarbij; hij zou dan stadhouder van Nederland hebben willen worden. Aalders zat in het programma om een boek te promoten, waarin een hoofdstuk aan deze vermeende rol van Bernhard is gewijd.

Bernhard laat vandaag via de Rijksvoorlichtingsdienst "met nadruk en bij herhaling" weten nooit een dergelijke brief te hebben geschreven. Hij vindt het bovendien "vervelend en beschadigend" dat de "niet-bestaande brief" steeds weer in publicaties opduikt.

De RVD liet vorig jaar ook al weten dat een dergelijke brief niet bestaat, toen schrijver Thomas Ross dat in zijn boek ''Omwille van de troon'' beweerde.

Aalders gaf overigens gisteren in Barend & Van Dorp toe geen enkel bewijs te hebben voor het bestaan van de brief. ''Maar mocht ik hem vinden dan zeggen ze toch dat hij vals is'', zo zei Aalders op kritische vragen van onder meer Jan Mulder.