''Marokkaanse jongeren Nederlands probleem''

jeffreysnf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR), Abdoe Menebhi, vindt dat door de incidenten rond Marokkaanse jongeren in met name Amsterdam-West, de hele Marokkaanse gemeenschap zwart wordt gemaakt. Volgens hem moeten de problemen worden opgelost met een gezamenlijke en democratische aanpak.

Het voorstel van VVD-minister Rita Verdonk (Integratie) om de schade die criminele Marokkaanse jongeren aanrichten te verhalen op hun ouders, verwerpt de SMR. "Dat zijn manieren uit de Derde Wereld. Ouders hebben al genoeg zorgen, zoals werkloosheid en integratie. Die kun je niet zomaar aanpakken''.

De SMR, waaronder acht hoofdstedelijke Marokkaanse organisaties vallen, vindt een harde aanpak van Marokkaanse probleemjongeren of uitzetting géén oplossing voor de moeilijkheden. Marokkaanse raddraaiers moeten volgens hem net als ieder ander worden aangepakt. Ouders hebben op hen geen macht meer omdat de kinderen een Amsterdamse mentaliteit hebben. ''Daarom is het geen Marokkaans probleem maar een Amsterdams probleem''.

Van Riessen

De Amsterdamse politiecommissaris van Riessen kwam vandaag juist met de mededeling dat de overlast van Marokkaanse jongeren veel harder aangepakt moet worden. Gevangenisstraf alleen volstaat niet meer, vindt hij. ''De harde kern van de probleemjongeren moet naar internaten worden gestuurd voor heropvoeding''.

Voor de plannen van Van Riessen moet er wel veel meer geld van het rijk komen. Door de bezuinigingen van het nieuwe kabinet heeft Amsterdam maar een zeer beperkt aantal plaatsen in internaten.