'PvdA overwoog Rosenmöller als minister'

Paul Rosenmöller schrijft in zijn boek 'Een mooie hondenbaan', wat zijn politieke memoires bevat, dat de PvdA-top na de verkiezingen van 22 januari serieus overwoog om hem te vragen als minister in een kabinet van CDA en PvdA. De voormalig leider van GroenLinks zegt dat ,,verschillende betrouwbare bronnen'' hem kort na zijn vertrek uit de politiek eind januari vertelden dat er tijdens de CDA-PvdA-formatie ,,binnen de PvdA serieus gediscussieerd was over de mogelijkheid mij in dat kabinet, mocht het er komen, een ministerspost aan te bieden''.

Rosenmöller zegt dat hij het ministerschap in een CDA-PvdA-kabinet niet zou hebben aanvaard. ,,Politieke vernieuwing kan ook doorslaan dacht ik. Net weg en dan voor een andere club weer terug. Dat kan niet waar zijn natuurlijk. Dan had men beter eerder kunnen komen.''

In zijn boek schrijft Rosenmöller nog een nieuwtje over de collega's van de PvdA. Het tweede kabinet-Kok zou in april 2002 drie dagen eerder zijn afgetreden om zo een, voor de PvdA vervelende, stemming over de Joint Strike Fighter (JSF) naar de achtergrond te verbannen. De PvdA-fractie kon zo tegen de aanschaf van de JSF stemmen, omdat de stemming plaatsvond in de schaduw van het ontslag dat Kok namens zijn kabinet diezelfde dag bij de koningin zou indienen. De PvdA had in het kabinet namelijk al ingestemd met deelname aan de verdere ontwikkeling van de JSF en fractievoorzitter Melkert steunde die lijn.

-
Vanavond in Netwerk op Nederland 1 een openhartig gesprek met Rosenmöller, waarin hij ingaat op de hoogte- en dieptepunten uit zijn politieke carrière en antwoord geeft op vragen over zijn boek.

Netwerk: 20.30-21.07 uur. Herhalingen van 00.20-02.00 uur