Diverse aanvallen op Gazastrook door Israël

Dizzler had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag heeft het Israëlische leger, met behulp van gevechtsvliegtuigen, binnen enkele uren drie raketaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. Bij de aanvallen kwamen zeker twee leden van de Hamas en een voorbijganger om het leven. Daarnaast zijn er tot nu toe 23 gewonden geteld, onder wie vier kinderen en een 70-jarige vrouw.

Het doelwit van de eerste aanval was een gebouw in het oosten van Gaza-Stad. Volgens Israël was er in dit gebouw een wapenfabriek van de Palestijnse groepering Hamas gevestigd. De Palestijnen dachten in eerste instantie dat de aanval gericht was op het huis van het Jihad-leider al-Shami, wat op slechts 200 meter van het gebombadeerde gebouw ligt.

Het Israëlische leger meldt dat de Hamas het onbewoonde pand zou gebruiken "voor de productie van Qassam-raketten en andere wapens". De Hamas heeft dit vooralsnog niet bevestigd.

De tweede aanval, enkele uren later, was gericht op een voertuig. Hierbij vuurde een Israëlische helicopter diverse raketten af op een pick-up truck. Bij deze aanval kwamen de drie mensen om het leven. De pick-up stond voor een verkeerslicht stil in een drukke straat met schoolkinderen, toen de raketten werden afgevuurd.

Bij de derde aanval werd eveneens een voertuig door Israëlische Apache-helikopters onder vuur genomen. Eén raket vernielde de auto compleet. Volgens ooggetuigen konden de passagiers net op tijd de auto verlaten.

Waarschijnlijk zijn de acties een vergelding op het incident van gisteren. Toen schoten Palestijnse schutters bij Ramallah drie Israëlische soldaten in hun patrouillewagen dood. De militante al-Aqsa Martelarenbrigade heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.