Bush: 'geen aanvalsverdrag met Noord-Korea'

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse president Bush opnieuw heeft uitgesloten dat de VS een niet-aanvalsverdrag zal sluiten met Noord-Korea. Het land eist een dergelijke overeenkomst in ruil voor ontmanteling van zijn omstreden kernwapenprogramma.

Bush gaf echter expliciet aan dat de Verenigde Staten geen plannen hebben om Noord-Korea binnen te vallen. "Ik heb duidelijk gezegd dat we niet de intentie hebben om Noord-Korea aan te vallen", zei Bush. "Ik heb ook duidelijk gezegd dat we verwachten dat Noord-Korea zijn ambitie van kernwapens laat varen." De president deed zijn uitspraken in Bangkok, waar hij de komende dagen de top van de APEC bijwoont, een overlegorgaan van landen rond de Stille Oceaan.

De Korea-kwestie staat daar hoog op de agenda. Washington probeert het zeslanden-overleg over het Koreaanse nucleaire programma nieuw leven in te blazen. Eerdere onderhandelingen, in augustus in Peking, leverden niets op. Pyongyang zegt echter geen behoefte te hebben aan nieuwe gesprekken, zolang de Verenigde Staten weigeren een non-agressiepact te tekenen.