VVD en D66 tegen fiscusplan CDA

De VVD en D66 willen opheldering over uitlatingen die CDA-staatssecretaris Joop Wijn van Financiën zondagmiddag deed in het politieke-praatprogramma Buitenhof en afgelopen vrijdag tijdens een studiebijeenkomst. Wijn ze dat alleenstaanden meer belasting zouden moeten betalen dan gezinnen.

Volgens Wijn past dat beter bij de belevingswereld van de mensen, te weten ,,het gezin''. De bewindsman wil daar graag een discussie over aangaan. Binnenkort wil hij de plannen voor de wijzigingen in de fiscuswet presenteren.

VVD en D66 zijn totaal niet te spreken over deze plannen van Wijn, en noemen het een stap ver terug in de tijd. Onder de Paarse kabinetten waarin zij zaten, is het nieuwe belastingstelsel zo ingericht dat het op individuen is toegespitst. Wijn haalt met zijn plan het individualiteitbeginsel juist weer onderuit.

De VVD heeft laten weten dat als alleenstaanden moeten opdraaien voor de plannen van Wijn, hij de liberalen op zijn weg zal vinden. D66 is fel tegen het plan van Wijn omdat het haaks staat op de individuele aanpak van de fiscus zoals die de afgelopen jaren tot stand is gekomen. ,,De belasting moet zich zo neutraal mogelijk opstellen ten opzichte van huishoudens'', meent de partij.