SP wil commissie modernisering monarchie

De Socialistische Partij wil komende week, tijdens de algemene en politieke beschouwingen in de Eerste Kamer, een voorstel doen om een staatscommissie in te stellen dat een onderzoek in gaat stellen naar de mogelijkheden om het koningschap te moderniseren. SP-fractievoorzitter Tiny Kox zegt dat het er de SP niet om gaat aan te sturen op afschaffing van de monarchie.

Aanleiding voor het voorstel van de SP is de affaire ''Mabelgate'', maar de achterliggende reden is voor de SP dat er geregeld incidenten plaatsvinden rondom het Koninklijk Huis. Kox: ,,Er is een breed gevoel in de samenleving dat er een koningschap moet zijn. Maar dat moet er komen in een vorm waarin het Koninklijk Huis zo goed mogelijk functioneert en zo weinig mogelijk schade aanricht''.

De SP wil dat de staatscommissie zonder politieke kleuring alles rustig op een rijtje zet wat met het koningschap te maken heeft. Een staatscommissie wordt ingesteld door de regering bij koninklijk besluit. Dat betekent dat de koningin mee moet ondertekenen. Volgens de SP zal de koningin dat wel doen als er een breed draagvlak voor bestaat.

De SP zelf is overigens tegen de huidige monarchie in Nederland en voor een gekozen koning(in).