Bush bezoekt Filipijnen

Bush brengt vandaag een bezoek van 8 uur aan de Filipijnen. Hij greep de gelegenheid aan om president Gloria Arroyo te bedanken voor haar steun tijdens de strijd tegen het terrorisme en de oorlog tegen Irak.

Tijdens een toespraak tot het parlement, de eerste van een Amerikaanse president sinds 1960, zegde hij financiële hulp en militaire training voor het Filipijnse leger toe, dat de komende vijf jaar hervormd moet worden. Ook beloofde hij het land te helpen de militante Islamitische groepering Abu Sayyaf voor het gerecht te brengenen en gaf hij aan hulp te willen bieden bij de ontmanteling van de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah, die banden zou hebben met al-Qaeda.

Bush is bezig met een reeks bliksembezoeken in Azië en Australië, in de hoop politieke, financiële en militaire steun voor Irak te krijgen in de aanloop van een door Spanje georganiseerde donor-conferentie voor Irak aankomende vrijdag. Gisteren was hij al op bezoek bij de premier van Japan, zijn 'goede vriend' Koizumi, om hem persoonlijk te bedanken voor de door Japan toegezegde 1,5 miljard dollar steun en om te lobbyen voor steun bij een nieuwe VN-resolutie over Irak. Onder uiterst strenge veiligheismaatregelen zal hij de komende dagen nog Thailand, Singapore, Indonesië en Australië aandoen.