Groep Marokkanen terroriseert bejaarden

carin en Pennypacker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkaanse jongeren terroriseren in Amsterdam het woon- en zorgcentrum Nieuw-Geuzenveld en de psychiatrische instelling De Geuzenhoek, zo meldt het Parool vandaag. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Volgens de onderzoekers gaat het om maximaal 80, vooral Marokkaanse jongeren, die in wisselende groepen de zorginstellingen Nieuw-Geuzenveld en De Geuzenhoek al jaren onveilig maken.

De terreur bestaat uit doodsbedreigingen aan het adres van personeelsleden, georganiseerde inbraken, diefstal, brandstichting en vernieling. Personeel wordt zodanig bedreigd dat men 's nachts niet meer wil werken. Met een georganiseerd netwerk van oudere en jongere Marokkaanse jongens wordt toegang verkregen tot de instellingen, waar ze tv's, audioapparatuur en tasjes roven.

Hoofdonderzoeker Jaap Noorda benadrukt dat de situatie van beide onderzochte instellingen representatief is voor vele instellingen voor zwakkeren in andere grote steden. Volgens hem had hij wel 30 rapporten met een dergelijke conclusie kunnen schrijven. Volgens hem lijkt het erop dat vooral Marokkaanse jongens het gemunt hebben op de zwakkeren van de maatschappij: ''Het is wachten op de eerste dode''.

Volgens Noorda moet de politiek zich echt ernstige zorgen maken over de situatie met voornamelijk Marokkaanse jongens in Amsterdam en de andere grote steden in Nederland. Er moeten maatregelen worden genomen en de bevolking moet niet met slappe plannen ''worden belazerd''.