Tribunaal veroordeelt Bosnische Serviërs

BenLuvLijn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft vandaag drie Bosnische Serviërs veroordeeld tot celstraffen van zes tot zeventien jaar. Zij zijn schuldig bevonden aan misdaden die tussen 1992 en 1994 in Bosanski Samac, in het noorden van Bosnië, plaatshadden.

De Serviërs grepen in april 1992 de macht in de Bosnische stad Bosanski Samac. Er werd een kamp ingericht waar werd gemarteld en gemoord. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden verdreven. Terwijl voor de oorlog van de 33.000 inwoners er 17.000 Bosnische Kroaten en moslims waren, zijn dat er nu nog maar minder dan driehonderd.

De zwaarste straf was voor Blagoje Simic, een arts die de leiding zou hebben gehad over de Servische oorlogsstaf. Hij kreeg zeventien jaar cel wegens misdaden tegen de menselijkheid. Er was een straf van tussen de 20 en 25 jar geëist.

De zaak 'Bosanski Samac' is een belangrijke zaak voor het Joegoslavië-Tribunaal. Alleen al voor de slotpleidooien werd een hele week uitgetrokken. Het trio heeft overigens alle aanklachten ontkend. Wel hadden zij zich vrijwillig gemeld bij het tribunaal.