Iedere zeven seconden sterft een kind van de honger

"Elke zeven seconden gaat ergens in de wereld een kind jonger dan tien dood aan de directe of indirecte gevolgen van een tekort aan voedsel." Dit maakte de speciale rapporteur van de VN, Jean Ziegler, gisteren op een persconferentie bekend.

Dagelijks zouden ongeveer 100.000 mensen bezwijken aan de honger of de gevolgen ervan en elke vier uur wordt iemand blind, doordat hij te weinig vitamine A binnen krijgt. Volgens Ziegler is het aantal ondervoede mensen van 815 miljoen in 2001, gestegen naar 840 miljoen in 2002.

Het doel van het internationale gemeenschap om in 2015 het aantal hongerigen teruggebracht te hebben tot de helft, zal volgens de socioloog niet bereikt worden. Zo meende Ziegler: "De situatie is absurd. Volgens het FAO (Food and Agricultural Organisation) kan onze planeet zonder problemen de monden vullen van zo'n 12 miljard mensen, en we zijn maar met 6,2 miljard." Daaraan voegde hij nog toe dat zeventig procent van de 1,2 miljard mensen, die volgens de wereldbank op de armoedegrens leven, boer zijn.

Volgens Ziegler speelt het privé-kapitaal een grote rol in de ondervoeding in de wereld. Hij nagelde daarom ook de internationale multinationals aan de schandpaal. "Een kind dat sterft van de honger, wordt vermoord door de wereldorde", aldus Ziegler.