Computerspel inspireerde tot moord

Een 21-jarige Eindhovenaar stond gisteren terecht wegens een bizarre poging tot moord. Hij liet zich tot deze moord namelijk inspireren door het Playstation-spel "Final Fantasy VIII". De man leefde als de hoordpersoon van het spel, Squall Leonhart: hij kleedde zich als Squall, en maakte zelfs met een stuk glas een litteken op zijn gezicht. Uiteindelijk probeerde hij, samen met twee medeverdachten, zijn vijand, de stiefvader van zijn vriend, uit de weg te ruimen. Deze raakte hierbij voor zijn leven lang verminkt.

De aanwezigen in de rechtzaal gruwelden van de details van de aanslag. Het slachtoffer werd met messen, een schaar en een klauwhamer gestoken en geslagen. De virtuele Squall was hiertoe de inspiratiebron. Volgens de verdachte stelde hij als lange, magere en bleke jongen niets voor in de werkelijkheid: een rotjeugd, geen opleiding en geen werk; niets om trots op te zijn of naar uit te kijken. Omdat het echte leven hem niets te bieden had, trok hij zich terug in de virtuele wereld van "Final Fantasy VIII". Hier kon de Eindhovenaar als Squall wŔl een held zijn. Uiteindelijk zag hij geen verschil meer tussen de virtuele en de echte wereld. En daarin was hij niet de enige: in een winkel in Eindhoven waar het spel gespeeld werd ontmoette hij de twee medeverdachten, die ook helemaal in het spel opgingen: een 18-jarige jongen uit Son en een 25-jarige man uit Eindhoven. Zij identificeerden zich met Seifer en Zell, twee andere karakters uit het spel. De hoofdverdachte kreeg een homofiele relatie met de 25-jarige man. Het feit dat de aan drank verslaafde stiefvader van deze man zijn stiefzoon niet uit kon staan, zou uiteindelijk tot de moordaanslag leiden, waarin "Squall" het voortouw nam.

De rechtbank doet 28 oktober uitspraak. Tegen "Squall" is 5 jaar cel en TBS geŰist, tegen "Zell" 3 jaar cel en TBS. Tegen "Seifer", die leidt aan een ernstige vorm van het Syndroom van Asperger (een vorm van autisme), is 3 jaar geŰist, waarvan 1 voorwaardelijk, en verplichte reclasseringstoezicht.