Duizend mensen bij tocht voor Anja Joos

Ruim duizend mensen hebben gisteren meegelopen in een stille tocht door de Amsterdamse Pijp. Ze herdachten daarmee de 43-jarige Duitse Anja Joos, die vorige week om het leven na een confrontatie met een tiental jongeren. Joos was een drugsgebruikster, niet dakloos, al voelde ze zich waarschijnlijk wel verbonden met daklozen. Veel dak- en thuislozen en drugsgebruikers liepen gisteravond mee in de stille tocht, maar ook verontruste buurtbewoners, Marokkanen en de burgemeester Job Cohen.

De stille tocht eindigde in het Sarphatipark, waar enkele toespraken werden gehouden. Het grove geweld waarmee een groep jongens de weerloze Joos onderuit en in elkaar schopten werd afgekeurd. Maar ook vroegen een aantal sprekers die Anja het beste kenden, aandacht voor de daders. G. Gilhuis van het drugspastoraat in Amsterdam noemde zowel Anja als de Marokkaanse daders slachtoffer van ,,de ziekte van deze tijd''. Die houdt volgens Gilhuis in dat hele groepen als een probleem worden bestempeld, of het nu drugsgebruikers of allochtonen zijn. ''Daardoor komen groepen tegenover elkaar te staan''.

De pastor zei dat Anja ,,één van ons'' was, maar dat ook de Marokkaanse jongeren stuk voor stuk ook ,,één van ons'' zijn. Dat ging een aantal aanwezigen te ver, maar Gilhuis kon op veel applaus rekenen.

Afschuw

In de aanloop naar de stille tocht spraken gisteren acht Marokkaanse organisaties hun afschuw uit over de dood van Anja Joos. Ze zien het gebeuren als een daad van zinloos geweld, waarvoor geen enkele rechtvaardiging is.

,,De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam heeft met afschuw kennis genomen van het feit dat een aantal mensen uit de eigen gemeenschap betrokken is geweest bij een vechtpartij, waarvan Anja Joos helaas het dodelijk slachtoffer is geworden'', aldus een verklaring.

Over het feit dat wellicht racistische uitlatingen van Joos vooraf zijn gegaan aan de dodelijke mishandeling zeiden de organisaties: ,,Spanningen in de stad als gevolg van verschillen in cultuur, etniciteit en religie mogen nooit en te nimmer leiden tot doodslag''.

De Marokkanen pleiten voor een brede maatschappelijke dialoog in Amsterdam. Ze willen daartoe binnen twee weken een bijeenkomst houden met veel organisaties zoals de gemeente, onderwijsinstellingen, en joodse organisaties. Doel is om de problematiek van islamofobie, antisemitisme, homofobie en racisme, middels een platform bespreekbaar te maken en in kaart te brengen.