'Planeet aarde minder leefbaar dan gedacht'

Jimi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De astronomen Darren Williams en David Pollard van Penn State University in Harrisburg (VS) hebben ontdekt dat de aarde 'één van de meest onbewoonbare plekken in het universum' is.

Het bewoonbaar zijn van een planeet is in belangrijke mate afhankelijk van het aanpassingsvermogen van de ondergrond met vloeibaar water, stellen de astronomen. Hoeveel water vloeibaar beschikbaar is, hangt van de seizoenen op de planeet af. De seizoenen worden bepaald door de rotatie van de planeet om de zon.

Williams en Pollard hebben nu met behulp van schaalmodellen, zoals die ook voor klimaatonderzoek worden gebruikt, de rotatie van de aarde en andere planeten eens aangepast bekeken. Daaruit blijkt dat als de aarde onder een schuinere hoek om de zon heen zou draaien, de temperatuur op de polen zou stijgen en rond de evenaar afnemen. De hogere gemiddelde temperatuur zou behalve meer water ook meer landoppervlak beschikbaar laten komen op aarde, wat gunstig is voor 'complex leven' (de mens).

Alleen op planeten die totaal geen of veel minder rotatie vertonen, bijvoorbeeld Venus dat geen seizoenen kent, is het kouder en ongunstiger leven dan op aarde. De andere onderzochte planeten, vormen allemaal een beter voedingsbodem voor leven.