'Pitstop' zorgt voor verontruste reacties

sjkultra2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuw 'spelletje' heeft zijn intrede gedaan onder de autorijdende jeugd: 'pitstop'. Inhalen over een parkeerplaats langs de autosnelweg.

OfficiŰle woordvoerders van de politie willen er nog niets over zeggen, maar verkeersagenten in het Limburgs/Duitse grensgebied en ook de medewerkers van 3VO trekken aan de bel. Het is nog geen rage, maar volgens een agent is het een kwestie van tijd, totdat het fenomeen naar Nederland overwaait.

Het principe is afgekeken van de Formule-1 race. Daarbij moeten de coureurs op gezette tijden een pitstop maken om te tanken of de banden te verwisselen. Daarna moeten ze zo snel mogelijk weer het circuit op. Er is ÚÚn verschil: bij dit 'spel' wordt niet geremd, maar juist gas gegeven.

Bij 'pitstop' rijdt men met aanzienlijke snelheid over de snelweg. 'Langzaam' rijdende auto's worden niet links ingehaald, maar de pitstop-speler kiest voor een ander manier van inhalen. Hij scheurt de parkeerplaats op en geeft gas bij, zodat hij enkele honderden meters verderop, voor de 'langzaam' rijdende weggebruiker uitkomt.

"Een levensgevaarlijke bezigheid", aldus een Limburgse politieman. "Daarmee vergeleken waren de illegale straatraces nog tamelijk onschuldig. Die werden georganiseerd op afgesloten wegen of verlaten industrieterreinen. 'Pitstop' vindt plaats op de autoweg, dus de kans op slachtoffers is groter."

In Duitsland is 'pitstop' al een sport geworden. Om jongeren niet op ideeŰn te brengen, wil de politie zo min mogelijk aandacht vestigen op de nieuwe rage.