Apen besturen robotarm met hersenen

wouterwouter2 en Ice911 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Apen zijn in staat om via elektroden in hun hersenen een robotarm te laten bewegen met hersensignalen. Dit is gebleken uit een onderzoek aan de Duke Universiteit in Durham, North Carolina. De onderzoekers hopen over een aantal jaren in staat te zijn, verlamde mensen via een elektrodenimplantaat hun ledematen te laten bewegen.

Twee apen kregen elektroden in hun hersenen geïmplanteerd. Vervolgens werden de signalen in de hersenen geregistreerd door een computer. De apen bewogen met een joystick de robotarm, waarvoor zij elke keer beloond werden met wat vruchtensap.

Na een tijdje werd de joystick losgekoppeld en werd de arm, die in en aparte ruimte stond, alleen nog door de hersensignalen bestuurd. In eerste instantie gebruikten de apen nog de joystick, maar al gauw hadden ze in de gaten dat ze deze helemaal niet nodig hadden.

Al eerder lukte het bij mensen om via elektroden een cursor op een computerscherm te laten bewegen. De implantaten die nu gebruikt zijn, waren echter kleiner en de taak was veel ingewikkelder. Onderzoeker Nicolelis verwacht dat in de toekomst op deze manier rolstoelen, computers, kunstarmen en misschien zelfs echte armen bestuurd kunnen worden.

In eerste instantie dacht hij dat de ontwikkeling van het implantaat nog wel vijf tot tien jaar zou duren. Nu lijkt het erop dat de eerste klinische proeven op mensen over een aantal jaar al plaats kunnen vinden.

Het implantaat zal tweeënhalf jaar in de hersenen van de apen blijven zitten. Uiteindelijk moeten de dieren in staat zijn de robotarm te gebruiken alsof het hun eigen arm is.