Dikste eik van Nederland is stervende

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dikste eik van Nederland, op landgoed Verwolde nabij Laren (Gld), is doodziek. Een combinatie van factoren, waaronder vrijwel zeker de aanwezigheid van de eikenprachtkever, wordt de boom met een hoogte en een kroonbreedte van 25 meter en een stamomvang van 761 centimeter fataal.

Docent bos- en natuurbeheer aan AOC Helicon Apeldoorn-Velp en voormalig boomchirurg Oekenaar Hillebrand (39) wijst op het geringe blad dat de boom draagt, een teken dat de vitaliteit van de oude boom tanende is.

Alleen de takken aan de noordwestzijde van de boom kleuren nog vrij groen. Deze kant is volgens Hillebrand dan ook nog redelijk goed. Aan de rest zal nooit meer een blaadje groeien. Al zeker de helft van de schors is dood. "En als de schors loslaat, dan is het gebeurd." De schors vertoont vraatsporen en talrijke gaatjes, het bewijs voor de aanwezigheid van de eikenprachtkever.

Hillebrand denkt dat de droge zomer het aftakelingsproces verder heeft versneld. Het grondwaterpeil was veel te laag, waardoor er onvoldoende voedsel kon worden aangevoerd.

Hoe lang de eik nog rechtop zal blijven staan, durft Hillebrand niet te voorspellen: "Het kan best zijn dat de ene kant van de boom nog tientallen jaren leeft, maar anderzijds heeft de boom helemaal geen rondspanning meer. Dat komt door de enorme barst in de onderkant. Bij een stevige storm zou de boom zo maar ineen kunnen zakken."

De eigenaar, baron Van de Borch, heeft het nu voor het kiezen. Hillebrand: "Ik ben benieuwd of hij er uit veiligheidsoverwegingen voor kiest de eik te vellen. Persoonlijk vind ik dat zo‘n boom moet blijven staan. Het is een monument. Deze boom heeft het recht om hier dood te mogen gaan. Als ik de baron een advies mag geven, zou ik hem aanraden op termijn de zware zijtakken te verwijderen. Dan kan hier - onvoorziene omstandigheden daargelaten - nog wel vijftig jaar een monument staan."