Centraal loonakkoord lijkt ver weg

Gisterenavond zijn de onderhandelingen tussen de vertegenwoordigers van het kabinet en de werkgevers en de grootste vakbonden vroegtijdig afgebroken. De vergadering werd al om half 10 geschorst, omdat beide partijen op de cruciale punten geen overeenstemming konden vinden.

Het kabinet en de werkgevers blijven vasthouden aan het bevriezen van de lonen voor twee jaar. Hiermee werd geen overeenstemming bereikt met de vakbonden. De vakbonden eisten extra tegemoetkomingen, terwijl de onderhandelaars namens het kabinet geen extra concessies deden. Het ziet er dus naar uit de uitkomst van het najaarsoverleg vandaag, als de partijen op het hoogste niveau onderhandelen, erg onzeker is geworden.

De sociale partners wilden gisterenavond van het kabinet weten wat er moest gebeuren omhet najaarsoverleg te laten slagen. Voor het overleg begon hadden de sociale partners al te kennen gegeven dat ze hardere toezeggingen van het kabinet eisten betreffende de VUT en het prepensioen, de WAO, de WW en het koppelen van uitkeringen aan de lonen.

Eerder op de maandag zagen beide partijen de kans op een akkoord nog redelijk positief in, ook al noemde een woordvoerder van FNV de toezeggingen van het kabinet tot nu toe "op alle punten onvoldoende". "Het kabinet moet maandagavond echt met iets komen", aldus de woordvoerder voorafgaand aan het overleg.

Afgelopen zaterdag werd al bekend dat het kabinet bereid concessies te doen, door onder andere de fiscale maatregelen voor VUT en pre-pensioen met een jaar uit te stellen, de WAO-boetes voor de werkgevers eerder af te schaffen en de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten te verhogen. Deze maatregelen zouden het kabinet minstens 800 miljoen euro gaan kosten.

Vandaag zal er verder onderhandeld worden. Intussen zijn de treinstakingen rondom Den Haag begonnen.