Vandaag rijden de bussen niet

Zojuist is in het grootste deel van het land de staking van het buspersoneel begonnen. Hierdoor rijden er geen streekbussen. De FNV heeft tot de staking opgeroepen.

De werknemers in het streekbusvervoer leggen het werk neer uit protest tegen de kabinetsplannen. De staking duurt van 06.00 uur tot 12.00 uur. In Groningen, Nijmegen en Den Haag zullen er in die uren ook geen stadsbussen rijden. De Groningers kunnen wel met een treintje en een paardenkoets naar de binnenstad reizen.

De treinen zullen in het hele land om 11.55 uur een paar minuten stilstaan. Tussen Zutphen en Winterswijk en Arnhem en Winterswijk rijden de treinen niet.

NS: dinsdag geen treinen in Den Haag


Om een chaos in de treinenloop te voorkomen, laat de NS dinsdagochtend geen treinen in en rond Den Haag rijden. De FNV had voor dinsdag in die regio acties op het spoor aangekondigd.

Volgens de aangekondigde actie zouden treinen dinsdagochtend niet op stations in de regio Den Haag stoppen. De NS heeft besloten het treinverkeer rond de stad helemaal stil te leggen uit angst dat de aangekondigde staking van de FNV het hele treinverkeer in de Randstad in de war zal sturen.

"De pijnlijke keus de lijnen zelf stil te leggen is uitdrukkelijk geen steunbetuiging aan de protesten van de FNV", stelde NS-topman Veerman. "Wij vinden de acties op het spoor, gericht tegen het kabinetsbeleid, onjuist, onterecht en onverantwoord".

FNV-bestuurder Van de Berg zei zich te ergeren aan het "geŽtter" van de NS. "Ze suggereren dat onze actie tot chaos en onveiligheid had geleid. Dat is niet zo." De FNV gaat dinsdag actie voeren op de stations. "We zullen laten zien dat de actiebereidheid bij de NS groot is", aldus Van de Berg.