Naga-vuurballen blijven mysterieDe draak Naga (Afbeelding: Discovery Channel)

Voor wetenschappers blijft het een raadsel waarom er zich juist tijdens volle maan in de 11e maan-maand, een vreemd fenomeen voordoet boven de rivier Mekong in Thailand. Elk jaar komen er duizenden mensen uit het hele land naar de plek, om de prachtige vuurballen die langzaam opstijgen te aanschouwen. Morgen wordt de ceremonie geleid door minister Pinit Charusombat van Wetenschap.

In een nieuw rapport, opgesteld door twintig wetenschappers, staat dat de vreemde vuurballen die dan verschijnen veroorzaakt kunnen worden door gassen die via een complex biologisch proces vrijkomen. Geoloog Prinya Putthapiban van de Universiteit van Mahidol zegt dat "alle wetenschappelijke elementen die essentieel zijn om het fenomeen te veroorzaken" aanwezig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat er methaan en fosfine zijn aangetroffen in stroompjes nabij de Mekong rivier. De grond in de rivierbedding is rijk aan de substanties.

De plaatselijke bevolking gelooft dat het een bovennatuurlijk fenomeen is. De mythe zegt dat de draak Naga in de rivier woont, en tijdens die nacht vuurballen de lucht in blaast. Teamleider Saskit Tridech van ministerie van Wetenschap zegt: "We zijn bijna 100% zeker dat het een natuurlijk fenomeen is". Het blijft echter een mysterie waarom enkel in het 11e huis tijdens volle maan het fenomeen plaatsvindt.