Edison voor Johnny Hoes

Gisteravond is de 86-jarige Johnny Hoes in het tv-programma Barend en Van Dorp onderscheiden met een speciale Edison Oeuvreprijs. Volgens de Edison-organisatie heeft Hoes een bijzondere bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziek.

Johnny Hoes was al als zanger actief in de jaren 50. Zijn bekendste hit is ,,Och was ik maar bij moeder thuis gebleven''. Hoes nam in de jaren 60 zelf veel platen op, onder meer met Mary Bey, die hij omdoopte in de Zangeres Zonder Naam.

In 1965 begon Johnny Hoes een eigen platenlabel: Telstar. Daarop werden tot nu toe duizenden Nederlandstalige levensliedjes op single uitgebracht. Veelal van regionaal bekende artiesten, maar ook bijvoorbeeld de landelijk bekende Henk Wijngaard en een paar eerste singles van Normaal verschenen op Telstar.

Hoes richtte naast Telstar ook een paar sublabels op, waaronder: SKY, Killroy en OJEE. Op Killroy en SKY bracht Hoes platen uit van Nederlandstalige bands die geen levensliedjes maar echte popmuziek maakten, zoals: Doe Maar, De Dijk, Normaal en de Frank Boeijen Groep. Veel Engelstalige nummers bracht hij onder op het Killroy-label. Op OJEE werden de zogenaamde ondeugende liedjes uitgebracht.

Hoes schreef in zijn leven ook duizenden liedjes voor andere atiesten: Mexico van de Zangers Zonder Naam is ÚÚn van de bekendste. Zijn laatste eigen hitsucces was eind jaren 70, toen hij met Normaal het nummer ''Bier, bier bier'' uitbracht.

De Edison is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor geluidsdragers van bijzondere kwaliteit. Het is de oudste muziekprijs van Nederland die al sinds 1960 wordt uitgereikt.


>
>