Vingerafdrukken in nieuw paspoort

In de toekomst moeten paspoorten van EU-lidstaten ook twee vingerafdrukken van de eigenaar ervan bevatten. Dit werd vandaag door de Europese ministers van justitie en Binnenlandse Zaken besloten.

De opname van vingerafdrukken in het paspoort zou een 'waterdichte' maatregel moeten zijn, aldus minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Intergratie. Vooral in Amerika wordt sinds de aanslagen van elf september 2001 geroepen om extra veiligheidsmaatregelen.

Washington had gedreigd dat wanneer de Europese paspoorten niet werden aangepast burgers uit EU-lidstaten weer een visum zouden moeten aanvragen. Het visum voor reizigers uit de EU is jaren geleden afgeschaft. Ook wil Amerika dat er gegevens van de iris van de reiziger in de reisdocumenten wordt opgenomen.

De EU-bewindslieden wilden daar nog niet mee in stemmen, wel werden afspraken gemaakt dat er sprake moet zijn van een duidelijke gezichtsherkenning. Deze gaat dan bestaan in de vorm van een pasfoto en twee vingerafdrukken. De plannen worden op dit moment verder uitgewerkt. De nieuwe afspraken brengen wel extra kosten met zich mee volgens Verdonk, maar wegen die niet op tegen de betere controle.