Vrouwen worden in AZC's vaak bedreigd

In veel asielzoekerscentra in Nederland worden vrouwen bedreigd met fysiek geweld door medebewoners. In bijna 25% van de centra hebben vrouwelijke asielzoekers hier mee te maken, zo blijkt uit een onderzoek van de adviesbureaus Pharos en TransAct. De onderzoekers concluderen dat zich in de centra ernstige vormen van seksueel geweld tegen vrouwen voordoen. Het aantal meldingen moet als ''zorgwekkend'' worden beschouwd.

Vrouwen krijgen in de AZC's te maken met verkrachting, aanranding en gedwongen prostitutie. In totaal maakt 18% van de locaties melding van aanranding.

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft actie aangekondigd tegen deze misstanden. Ze wil dat vrouwen hun eigen (afsluitbare) leefruimtes krijgen met keukens en sanitaire voorzieningen. Alleenstaande minderjarige vrouwelijke asielzoekers zullen apart worden opgevangen, omdat de AZC's niet in staat blijken hun veiligheid te garanderen.

De minister vindt het verder van groot belang dat streng beleid wordt gevoerd met duidelijke sancties in geval van misdragingen tegen vrouwen en meisjes.