''Olievoorraad al tussen 2010 en 2020 op''

De wereldwijde voorraad olie is tachtig procent minder dan men had gedacht. Tussen 2010 en 2020 zal er een productiecrash plaatsvinden, omdat er niet genoeg geleverd kan worden. Deze onderzoeksresultaten hebben geologiewetenschappers deze week gepresenteerd op de Universiteit van Uppsala in Zweden.

Er werd altijd gedacht dat er rond 2050 een dergelijke produktiestop zou plaatsvinden, maar uit nieuwe data en onderzoek is gebleken dat dit al veel eerder plaatsvindt.

Kjell Aleket van het onderzoeksteam zegt dat eerdere schattingen "compleet onrealistisch" zijn. Hierin wordt gezegd dat de aarde nog 18.000 miljard vaten met olie en gas in voorraad heeft, waarvan 1.000 miljard vaten opgebruikt zijn. Aleket, Anders Sivertsson en Colin Cambell schrijven in New Scientist dat er slechts 3.500 miljard vaten olie en gas ter beschikking zijn.

Het huidige olieverbruik ligt op 25 miljard vaten per jaar, en er zijn geen tekenen te zien dat dit aan het verminderen is. Een positief neveneffect van de lagere voorraad is dat de eerdere voorspellingen over het broeikaseffect en de klimaatverandering er beter uitzien. Door de lagere olievoorraad wordt de verbranding van fossiele brandstoffen eerder gestopt wat een gunstig effect heeft op het klimaat.