Opnieuw daling muziekverkoop

In de eerste helft van 2003 is wederom de verkoop van muziek sterk gedaald.

Uit cijfers van de internationale branchevereniging van de platenmaatschappijen IFPI is gebleken dat de verkoop van muziek met bijna elf procent is gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden in 2002. De totale omzet de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg 12,7 miljard dollar.

Reden voor de daling in de verkoopcijfers is volgens het IFPI voor een groot deel te wijten aan het illegaal kopiŽren van muziek via internet en andere vormen van piraterij. Initiatieven van de muziekindustrie om zelf via het internet muziek te gaan verspreiden met behulp van abonnementen was niet in staat dat tegen te gaan.

De achteruitgang was het best te zien in Amerika, Japan, Duitsland en Frankrijk. In sommige landen zijn van muzieksterren meer illegale kopieŽn dan legale media aanwezig, aldus de IFPI.

De best verkochte albums zijn die van Christina Aguilera, 50 cent, Celine Dion, Evanescence, Norah Jones, Avril Lavinge, Linkin Park, t.A.T.u. en Coldplay evenals de muziek van de filmmusical Chicago. De muziekindustrie vestigt de hoop voor de tweede helft van 2003 op albums van Beyonce en Kylie Minogue.

De omzet van muziek-dvd's nam wereldwijd echter wel met 55% toe, en beslaat op dit moment meer dan vijf procent van de totale muziekverkoop.