Gezondheidstoestand Paus zorgwekkend

Paus Johannes Paulus II heeft zijn naaste medewerkers toevertrouwd dat hij geen buitenlandse reizen meer zal maken. Dat schrijft het Italiaanse dagblad La Republica.

"De reis naar Slowakije was de laatste", zo wordt de 83-jarige kerkvader geciteerd. De paus bracht twee weken geleden een bezoek aan Slowakije. Het was zijn 102de buitenlandse reis. Na het vierdaagse bezoek rees er volgens enkele persagentschappen twijfel of zijn gezondheid hem nog wel toelaat, buitenlandse reizen te ondernemen.

De paus kampt al geruime tijd met de ziekte van Parkinson en lijdt ook aan artritis. Voor volgend jaar heeft de Heilige Vader evenwel al verscheidene buitenlandse uitnodigingen ontvangen, onder meer uit Oostenrijk en Zwitserland. Dit jaar zijn er alvast geen buitenlandse reizen meer gepland. De paus zal desalniettemin niet stilzitten, want in oktober viert hij de 25ste verjaardag van zijn pontificaat en hij gaat ook nog naar Pompeii om het Jaar van de Rozenkrans af te sluiten.

Kardinaal Joseph Ratzinger, het hoofd van de Pauselijke Congregatie voor Geloofsleer, heeft toegegeven dat de gezondheidstoestand van de paus kritiek is. "Het gaat hem zeer slecht en wij moeten voor hem bidden."'

Volgens Ratzinger heeft de paus te veel van zijn krachten gevergd, maar lukt het zijn naaste medewerkers niet om hem over te halen minder te werken. Onlangs benoemde hij, eerder dan gepland, 31 kardinalen.