Israëlische leger schiet vaak met scherp

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens confrontaties met stenengooiende Palestijnse jongeren en bij andere acties in de Palestijnse gebieden schiet het Israëlische leger vaak met scherp. De reden hiervan is, is dat de soldaten niet beschikken over rubberen kogels, traangas of andere niet-dodelijke wapens. Dit kan geconcludeerd worden uit een onderzoek naar het gebruik van geweld door het Israëlische leger en de materiële toerusting van soldaten.

"Wanneer de soldaten standaard de beschikking zouden hebben over rubberkogels en traangas zouden er aan Palestijnse zijde minder slachtoffers en ernstige gewonden vallen bij confrontaties met het Israëlische leger." Dat zegt thesaurier Eliezer Goldberg.

Momenteel kunnen soldaten, die in het nauw zitten, vaak enkel gebruik maken van scherpe munitie, terwijl de situatie soms vraagt om de inzet van minder extreme middelen, aldus Goldberg. Hij concludeert dat er bij de legertop sprake is van mismanagement, onder meer vanwege de slechte bevoorrading van soldaten. Daarnaast zou er volgens Goldberg onvoldoende onderzoek gedaan worden naar het gebruik van minder gewelddadige geweldsmiddelen.

Gisteren verscheen zijn 108 pagina's dikke en uiterst kritische rapport over het leger. Verder schrijft Goldberg ook dat de gasmaskers die soldaten en een deel van de burgerbevolking uitgereikt hebben gekregen niet goed functioneren. Ze zouden onvoldoende bescherming bieden bij een grootschalige aanval met gifgas.