VVD: Marokkaanse moskee moet dicht

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Kamerfractie van de VVD zal vandaag een verzoek indienen om de omstreden Marokkaanse Arrahmane moskee in Amsterdam te laten sluiten. Onbekend is er of er een meerderheid in de Kamer te vinden zal zijn die met de VVD meegaat.

Afgelopen weekend overlegde het stadsdeelbestuur van Oud-Zuid met moskeebestuurders van het gebedshuis uit de Pijp. De vertegenwoordigers van de moskee konden de deelraadsleden niet echt gerust stellen. Duidelijk is dat de moskee de Tabligh-stroming aanhangt; een beweging waarvan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stelt dat aanhangers Nederlandse jongeren ronselen voor de heilige oorlog.

Volgens Abdeljalil Sayfaoui, de nieuwe woordvoerder van de moskee, zenden ze Marokkaanse jongeren naar islamitische scholen in het buitenland, vooral in Marokko, maar ook in Pakistan. Die scholen zijn verwant aan de Tabligh-stroming. Volgens hem is zijn Tabligh een vredepredikende beweging, letterlijk betekent Tabligh 'overbrengen' (van Allahs woord). De beweging heeft niets met politiek of geweld van doen. Net als hun christelijke evenknie, de Jehova's-getuigen, proberen ze met de voet tussen de deur zondaars op het rechte pad te krijgen.

Sayfaoui gaf toe dat een collega van hem vorig jaar een gewelddadige preek had gehouden, heimelijk opgenomen door NOVA. Maar die imam is eruit gegooid. En het klopte ook dat burgemeester Job Cohen daarop met een nepbestuur van Ar Rahmane had gesproken. Maar vanaf nu is het volgens hem openheid troef.

Ondertussen is een groep Marokkaanse bewoners uit De Pijp bezig met het nemen van juridische stappen in een poging het moskeebestuur af te zetten. Volgens een woordvoerder, die anoniem wil blijven, moet de moskee weer van de bewoners worden en niet van een club zijn die 'fundamentalistische invloeden importeert'. ''De imams verheerlijken het martelaarschap, integratie wordt afgeraden en moskeebezoekers die zich tegen die woorden keren, worden geïntimideerd. Mensen uit de buurt zijn bang en wanhopig. Ze durven niet meer naar de moskee.''

Afgelopen week werd een verslaggever van TV Noord-Holland bij de moskee mishandeld, toen hij een reportage wilde maken. En de Volkskrant meldt dat enkele politici uit Oud-Zuid niet met hun naam in de krant durven want: '' We wonen in die buurt en moeten er ook 's nachts over straat''.

Volgens VVD Kamerlid Geert Wilders wil minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wél informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD over de moskee geven, maar alleen vertrouwelijk aan de Kamercommissie voor inlichtingendiensten. ''Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat er belastende informatie is,'' zegt Wilders, die vanmiddag voor sluiting van het gebedshuis zal pleiten.