Premier TsjetsjeniŽ opgenomen in ziekenhuis

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Anatoli Popov, de door Moskou aangewezen president van TsjetsjeniŽ, is zondag met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis. Hoe de president is vergiftigd, is nog niet duidelijk. Moskou sluit een moordaanslag echter niet uit. De toestand van de president is kritiek.

Zaterdagavond werd de president plotseling ziek. Eerder die dag had hij een banket gehad in de plaats Goedermes. Eerst zou de president naar Moskou worden gebracht voor een medisch onderzoek. Artsen ter plaatse vonden het echter niet verantwoord om de president te vervoeren in zijn kritieke toestand.

Op 5 oktober zullen er presidentsverkiezingen worden gehouden in TsjetsjeniŽ. Popov heeft zich niet kandidaat gesteld. De grote favoriet is de eveneens door Rusland aangewezen president Kadyrov. President Kadyrov, die momenteel op campagne is, zal waarschijnlijk de grote winnaar worden. Zijn grootste rivalen mogen niet meedoen of ze hebben zich teruggetrokken. Moslimactivisten, die strijden voor onafhankelijkheid, verwerpen de stembusgang, die in hun ogen door Moskou is geregisseerd.