Publieke omroep ontving veel sponsorgeld

De publieke omroep heeft de afgelopen dertig maanden voor ten minste 35 miljoen euro ontvangen van maatschappelijke organisaties en overheden. Deze 'derden' kregen in ruil daarvoor aandacht in tal van programma's, variŰrend van spelletjes tot actualiteitenrubrieken. Het kwam ook voor dat de geldschieters ook directe invloed op de inhoud van programma's hadden, wat in strijd is met de Mediawet die bepaalt dat omroepen programmatisch onafhankelijk moeten zijn.

Het Commissariaat van de Media gaat de jaarrekeningen van de afzonderlijke omroepen 'extra bekijken'. Waar nodig zal de mediawaakhond extra informatie opvragen. Volgens een woordvoerder zijn de geldstromen niet in alle gevallen even doorzichtig.

De omroepen hebben opgegeven 75 miljoen euro in 2002 te hebben gekregen van instanties als het Koningin Wilhelmina Fonds. De NRC berekende een hoger bedrag. Financiering door derden is toegestaan als de geldschieters maar geen invloed hebben op de inhoud van de programma's. Het commissariaat heeft hier geen twijfels over.