''Integratie allochtonen in buitenland beter''

choppa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren sprak in de Tweede Kamer voor de commissie-Blok, die het Nederlandse integratiebeleid onder de loep neemt, hoogleraar sociologie R. Koopmans van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens hem kan Nederland veel van het buitenland leren op het gebied van de integratie.

Koopmans stelt dat in ons land veel meer allochtonen wonen in de grote steden, dan in de landen om ons heen. Bovendien bestaan er hier meer zwarte scholen en wordt er vaker gediscrimineerd op de arbeidsmarkt dan in het buitenland. Ook werken de organisaties van minderheden hier over het algemeen minder goed en zitten er relatief meer allochtonen in de gevangenis in vergelijking met veel andere landen.

Vooral dat laatste is een probleem dat onderzocht moet worden stelt Koopmans: ''De criminaliteit onder allochtonen moet u onderzoeken. Ik begrijp de angst voor stigmatisering, maar het is wel een probleem'', zo zei Koopmans tegen de tijdelijke Kamercommissie.

De hoogleraar wees op landen als Groot-Brittannië en Duitsland, waar de verhouding tussen allochtonen en autochtonen in gevangenissen heel anders is. ''Enig verschil tussen hen is normaal, maar in Nederland is het drie keer zo groot als in die landen''.