Miljoen handtekeningen tegen Berlusconi

Vandaag zijn er bij het gerechtshof in Rome door het Italiaanse parlementslid Antonio di Pietro bijna één miljoen handtekeningen afgeleverd. De parlementariër wil dat er een referendum komt over de wet, die ervoor zorgt dat premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi immuniteit gaat genieten. Hierdoor kan Berlusconi nergens voor vervolgd worden.

Als het gerechtshof oordeelt dat de 130 dozen met petities genoeg authentieke handtekeningen bevatten, dan zal er een referendum over de omstreden wet komen. Juni jongstleden werd de wet in Italië met opvallende snelheid door het parlement geloodst. Berlusconi voorkwam hiermee dat hij veroordeeld zou worden wegens een corruptieproces in Milaan.

Als de wet in werking treedt, worden de premier, de president, de voorzitters van de beide kamers van het parlement en de hoogste rechter van het constitutioneel hof immuun voor rechtsvervolging. Negen jaar voor dit wetsvoorstel was de onschendbaarheid voor politici juist opgeheven om vervolging in het kader van Schone Handen mogelijk te maken.