VVD wil geen arbeiders uit nieuwe EU-landen

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil de grenzen voorlopig dichthouden voor werknemers uit de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie. VVD-Kamerlid Arno Visser zegt dat de werkloosheid zo sterk toeneemt, dat het ronduit slecht voor het groeiende aantal werkzoekenden zou zijn als steeds meer relatief goedkope arbeidskrachten hier aan de slag zouden gaan. Visser zegt dat er nu al sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt.

Volgens Visser biedt het toetredingsverdrag de mogelijkheid om de arbeidsmarkt tot maximaal zeven jaar dicht te houden voor arbeidskrachten uit de nieuwe EU-landen (Estland, Letland, Slowakije, Tsjechië, Malta, Slovenië, Hongarije, Polen Cyprus en Litouwen).

Visser confronteerde gisteren staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) met het feit dat diens Wet arbeid vreemdelingen is achterhaald. Volgens de VVD'er moet de wet zo aangepast worden dat werkgevers ook personeel kunnen werven uit niet-EU-landen, onder de voorwaarde dat de werving via een convenant verloopt.