"Rapport Irak was wél aangedikt"

victorv8 stuurde ons via de newssubmit een herschreven bijdrage. Bedankt daarvoor! Ook Levitation en chuppy80 bedankt voor je inzending!

Irak Enkele dagen voordat het rapport zou worden gepubliceerd, heeft het hoofd van de Britse geheime dienst heeft een zeer belangrijke zin uit het wapenrapport over Irak verwijderd na een bezoek aan Downing Street. Dat bleek gisteren uit de ondervragingen. Het bericht staat haaks op de toespraak van Bush gisteren.

Het aandikken kan geconcludeerd worden uit een e-mail die is vrijgegeven door de onderzoekscommissie Hutton. De veelbesproken e-mail van Blairs adviseur Jonathan Powell uit september vorig jaar was gericht aan John Scarlett, het hoofd van de Gezamenlijke Inlichtencomissie.

In de e-mail schreef Powell dat de "dreiging van massavernietigingswapens te zwak wordt aangezet". In de oorspronkelijke versie werd geschreven dat "Saddam Hussein alleen chemische en biologische gebruikt als hij wordt aangevallen".

Na interventie van Powell zou dit zijn veranderd in "Saddam Hussein bereid is chemische en biologische wapens in te zetten, zelfs tegen zijn eigen bevolking". Powell wilde hiermee de tegenstanders van een oorlog de wind uit de zeilen nemen. Powell zou hiertoe opdracht hebben gekregen van premier Blair. Het rapport staat in nauw verband met de dood van David Kelly.