Man smokkelt slangen in broek

Een Zweedse man is gearresteerd toen de Australische douane acht gevaarlijke slangen in zijn broek vond. Volgens een woordvoerder van de douane, Chris Schofield, had de man de dieren in pakketjes gestopt en aan zijn kuiten gebonden. Onder de slangen waren vier jonge koningscobra's (king cobra, Ophiophagus Hannah) die waarschijnlijk tijdens de vlucht overleden waren. De andere vier slangen moeten nog door experts geïdentificeerd worden, het gaat waarschijnlijk om Groene Hondskop Boa's (emerald tree boa, Boa Caninus). De slangen zijn in quarantaine gebracht.

De Australische douane is erg bezorgd over het smokkelen van dieren. Naast de gevaren van besmetting en verstoring van de inheemse flora en fauna is er het hoge risico dat de dieren de smokkel niet overleven. Er bestaat echter een levendige (zwarte) handel in zeldzame dieren en planten.

De 28-jarige Zweed werd aangeklaagd onder de Australische Environmental Protection and Biodiversity Act. Wanneer hij veroordeeld wordt kan hij een boete van $A110,000 (70.000 Euro) of een gevangenisstraf tot 10 jaar tegemoet zien, of beiden.

Koningscobra's zijn geen familie van de bekende brilslang (Naja naja), maar ze zijn wel giftig. Ze kunnen een olifant doden en hun leefgebied strekt zich uit van noord India tot zuid China en Indonesië. Het dier kan vijf meter lang worden.