Armand Pien (83) overleden

Tomsworld en TK421 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Armand PienArmand Pien, jarenlang de weerman van de Belgische openbare omroep, is maandagochtend op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was zaterdagavond onwel geworden en kreeg zondag een zwaar hartinfarct.

Pien was 37 jaar lang dÚ weerman van de Vlaamse televisie en geldt als ÚÚn der populairste Vlaamse TV-figuren ooit. De uitgebreide weerpraatjes van Pien waren ook in Nederland zeer populair, vooral in het zuiden van Nederland waar de Belgische televisie ook in het begin van het televisie tijdperk was te ontvangen.

Vanaf het begin in 1953 was hij weerman bij de openbare televisie. Meer dan 30 jaar had hij ook een weerpraatje op de radio. Tegelijk werkte Pien als weerkundige bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Daarnaast was hij ook astronoom, meteoroloog, mediaman, wiskundeleraar, planetariumdirecteur en acteur.

Naast weerpraatjes presenteerde hij ook de kwissen "Mini-Micro-Macro" en "Wat een stiel" en werkte hij mee aan documentaires, zoals "Neerslagvelden en opklaringen", en ontspanningsprogramma's "Knal, wie vangt de bal" en "TV-circus". Zijn levendig karakter kon hij evenzo prima kwijt in het weerbericht.

In 1985 ging hij met pensioen bij het KMI. Zijn laatste weerpraatje op de BRT hield hij op 31 augustus 1990. Hij verzorgde ruim 5.000 weerpraatjes op televisie en 3.000 op de radio.