Amsterdam: uitvalsbasis internationale bendes

Jos_37 en Bazza hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat Amsterdam een uitvalsbasis is van internationale bendes blijkt uit "De Zwakste Schakel". Dit is een onderzoek van de Amsterdamse politie en de vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit. Het onderzoek is naar de Amsterdamse gemeenteraad gestuurd.

Volgens de politie in Amsterdam moeten de landelijke kernteams van de politie, die onlangs zijn opgegaan in de Nationale Recherche, meer aandacht aan de bendes geven. "Wij richten ons op bendes die aan de lokale oppervlakte actief zijn", aldus een woordvoerster. De Amsterdamse politie richt haar aandacht vooral op Nederlandse, Turkse en Joegoslavische bendes die voor onveiligheid zorgen voor inwoners van de hoofdstad.

Maar ook bendes uit China, Rusland en Colombia kiezen voor Amsterdam als uitvalsbasis voor zowel binnenlandse als buitenlandse klussen. Onderling hebben de bendes veel contact, ze ontmoeten elkaar om zaken te doen en afspraken te maken. Men doet vooral zaken op het gebied van onroerend goed. Ook vinden er regelmatig financiële transacties plaats. De bendes maken dan gebruik van legale adviseurs en ondernemers in de "bovenwereld". Volgens de onderzoekers is de afhankelijkheid hiervan de zwakste schakel in het criminele milieu.