Oók CDA heeft schuld aan integratie probleem

Volgens de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, dr. Ab Klink, heeft ook het CDA het probleem van de integratie van allochtonen in het verleden te makkelijk opzij geschoven: ''Vanuit de gedachte van de soevereiniteit in eigen kring dachten christen-democraten dat het met de integratie vanzelf wel goed zou komen als allochtonen zich in eigen verbanden en eigen woonwijken zouden ontwikkelen. Maar het kwam niet goed'', aldus Klink.

Klink vindt dat ook de liberalen (VVD) en de sociaal-democraten (PvdA) de integratieproblematiek te gemakkelijk hebben opgenomen: ''Liberalen dachten dat de markt het wel zou regelen; sociaal-democraten dat de bouw van goede woningen en een sterke verzorgingsstaat de allochtoon een binding zouden geven met onze cultuur. Het is allemaal niet waar gebleken''.

Klink vindt nu dat de overheid meer moet investeren in allochtonen, maar óók strengere eisen aan hen moet stellen: ''Kinderen van eerstegeneratie-allochtonen hebben een grote taalachterstand. Daarin moet je als overheid investeren. Tegelijk mag je eisen stellen. Te vaak hebben we ons er bij neergelegd dat een allochtone vrouw met een bijstandsuitkering vanwege haar gebrekkige taalbeheersing niet kon solliciteren''.