''Crimineel Greg R. achter dreiging Plooy''

De Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy wordt vermoedelijk bedreigd door de drugscrimineel Greg R., zo meldt het NOS-journaal. Deze uit Indonesië afkomstige Nederlander staat te boek als drugs- en wapenhandelaar. Plooy zit R. al jarenlang op de hielen.

Twee weken geleden werd bekend dat Albanese huurmoordenaars zijn ingehuurd om Plooy te liquideren. Greg R. kwam eerder in het nieuws toen in het huis van Katja Schuurman in Vinkeveen een grote wapenvondst werd gedaan. R. bleek het pand gehuurd te hebben van de BNN-presentatrice.

R. is in het verleden veroordeeld voor handel in soft- en harddrugs en wordt verdacht van illegaal wapenbezit en het beramen van moordaanslagen. Hij woonde de laatste jaren afwisselend in Vinkeveen, Diemen, Amsterdam en het Spaanse Marbella. Hij werd afgelopen zomer gearresteerd. R. zou 44 kilogram amfetamines hebben geleverd aan een Britse crimineel. De drugs deugden niet en de deal mislukte. Een handlanger van R. werd daarop in de PC Hooftstraat in Amsterdam doodgeschoten. R. dook ook op in een onderzoek naar Joegoslaven die de maffiabaas Jocic met geweld uit de gevangenis wilden bevrijden.

R's advocaat, Nico Meijering, ontkent dat zijn cliënt opdracht heeft gegeven voor de aanslag op Plooy. Hij wil dat de strafzaak tegen R. door een ander parket gaat worden behandeld, omdat Amsterdam niet meer objectief zou zijn. Vorige week trok Meijering de doodsbedreiging van Plooy nog openlijk in twijfel. Ook zei hij toen dat het OM bepaalde groepen criminelen bewust heeft gecriminaliseerd.