VPRO trekt Palestijnse docu terug

De VPRO heeft de spraakmakende documentaire Ford Transit teruggetrokken van het Nederlands Filmfestival. Vorig jaar november zond de VPRO de docu nog uit in het programma Dokwerk. De omroep is nu tegen verdere vertoning van de film omdat enkele cruciale fragmenten in scène blijken te zijn gezet.

De documentaire gaat over taxidiensten die Palestijnen in de bezette gebieden gebruiken om de controleposten van het Israëlische leger te omzeilen. De filmmaker, de Nederlandse Palestijn Hany Abu Assad uit Amsterdam, volgde de taxibusjes en hun passagiers langs de stoffige wegen, omleidingen en wegblokkades tussen Jeruzalem en Ramallah. Ford Transit is indertijd tot stand gekomen met bijdragen van de VPRO en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. In Jeruzalem won Assad vorig jaar nog een prijs voor de documentaire.

Naar nu blijkt is de hoofdpersoon in de film in werkelijkheid echter helemaal geen taxichauffeur, en zijn cruciale scènes door acteurs gespeeld. De stomp die een taxichauffeur in zijn maag krijgt van een militair is niet echt. Oók het schot dat een Israëlische soldaat lost als het taxibusje van de weg raakt is niet authentiek.

De VPRO vindt dat de regisseur zichzelf te veel vrijheid heeft gegund. Dat mag, maar dan moet je je film geen documentaire noemen, aldus een woordvoerder van de omroep.