Saudi-Arabië wil kernwapens aanschaffen

Jos_37 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Saudi-Arabië gaat de aanschaf van kernwapens overwegen meldt het Britse dagblad The Guardian. Eerder heeft het koninkrijk ervan afgezien, maar door de huidige spanningen in het Midden-Oosten wil ze haar veiligheidsstrategie aanpassen.

In het artikel wordt gesproken over een strategisch document dat in de "hoogste Saudische kringen" circuleert. Het document bevat drie opties: Het verwerven van een nucleair wapen ter afschrikking, een alliantie met een kernmacht ter bescherming of proberen het Midden-Oosten kernwapenvrij te maken. Het artikel wordt overigens niet onderbouwd met bronnen.

Tot nu toe dacht Washington dat Saudi-Arabië onder Amerika's nucleaire paraplu wilde blijven. Maar na de aanslagen van 11 september is de relatie verslechterd, veel kapers kwamen namelijk uit Saudi-Arabië. Of er in Riyad al een beslissing is genomen is nog niet bekend.

In het Midden-Oosten heeft alleen Israël kernwapens. Iran doet volgens de VS ook een poging om kernwapens te maken. Dit wordt echter tegengesproken door de regering in Teheran.