Ook apen hebben rechtvaardigheidsgevoel

Ook apen kennen een rechtvaardigheidsgevoel. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de Emory University in Atlanta, Georgia, gekomen. Volgens hen wijst dat er op dat rechtvaardigheidsgevoel (gevoel van gelijkheid) een voorvaderlijke trek van primaten is.

Twee jaar lang leerden dierengedragsdeskundigen bruine Kapucijnapen fiches te accepteren als beloning en die te ruilen voor voedsel. De aapjes wisselden hun fiches altijd graag voor een komkommer, totdat ze zagen dat de onderzoekers één van hun maten er een veel begeerlijkere druif voor gaven. Ze weigerden daarna hun fiches in te wisselen of ruilden die nog wel voor komkommer, maar weigerden daarvan te eten.

Volgens de onderzoekers lijken Kapucijners, net als mensen, een beloning relatief te beoordelen. Ze vergelijken hun eigen beloning met wat er te verdienen valt en hun eigen inspanningen met die van anderen. Het genoegen van beloning en de boosheid over oneerlijke behandeling zijn bekende factoren achter de menselijke sociale hiërarchie en samenwerking.