R'dam: Bij tweede overtreding scooter kwijt

De politie in Rotterdam/Rijnmond opent de aanval op de overlast die bromfietsers en scooterrijders geven. Wie in Rotterdam of omgeving voor de tweede maal overlast veroorzaakt en betrapt wordt, raakt zijn voertuig kwijt.

Deze aanpak is ongekend in Nederland. Nergens in het land raakt een bestuurder na twee overtredingen al zijn voertuig kwijt.

De kans om controles te ontlopen wordt ook kleiner. Naast de bestaande scootercontroles zet de politie een speciaal team in. Motorrijders op licht wendbare motoren zullen speuren naar jongeren die op hun scooter of brommer te hard rijden, ůf een andere overtreding begaan. Ook gaat de politie nauwkeurige dossiers aanleggen met gezichten van overtreders. In deze dossiers komen naast verkeersovertredingen ook andere zaken te staan, zoals deelname aan straatraces en criminele activiteiten waarbij de scooter en berijders zijn betrokken. Dit maakt het gemakkelijker om te zien wie voor de tweede keer de fout in gaat.

De volgende zaken kunnen leiden tot inbeslagname van een brommer of scooter: het opvoeren van het vermogen, het veroorzaken van geluidsoverlast, onverzekerd rondrijden, het hinderen van het verkeer danwel gevaar veroorzaken en het maken van een wheelie.