Explosie in gebouw veiligheidsdienst Rusland

In het hoofdkwartier van de FSB, de Russische Veiligheidsdienst, heeft zich een grote explosie voorgedaan. Een Russisch persbureau meldt vele doden en slachtoffers. De autoriteiten houden vooralsnog rekening met een aanslag.

"Er zijn berichten over veel slachtoffers", aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Toch spreken veel bronnen verschillend over het aantal slachtoffers. De Russische media spreken over vijf doden. Twintig mensen zouden naar ziekenhuizen zijn overgebracht. De lokale autoriteiten houden het op ťťn dode en 23 gewonden. De leiding van de FSB liet weten dat er helemaal geen doden zijn gevallen bij de explosie.

Een vrachtwagen vol met explosieven zou rond het middaguur het terrein van het vier verdiepingen tellende gebouw zijn opgereden. Door de explosie is het hoofdkwartier ingestort en zijn mensen bedolven onder het puin. Op dat moment bevonden zich meer dan honderd mensen in het gebouw, aldus de lokale politie.

Het FSB-hoofdkwartier staat in de regio IngoesjetiŽ wat grenst aan de Russische deelrepubliek TsjetsjeniŽ. Rebellen vechten daar al jaren tegen de Russische militairen voor afscheiding. De explosie van vandaag houdt mogelijk verband met die strijd.