CPB: studiebeurs moet lening worden

Het Centraal PlanBureau (CPB) zal morgen, op Prinsjesdag, het kabinet de Macro Economische verkenning aanbieden. In dit document adviseert het bureau de regering over de komende jaren op economisch gebied.

Er is nu al een voorstel van het CPB aan het kabinet uitgelekt. Zo stelt het CPB voor dat de studiebeurs een lening moet worden, die na het afstuderen door de student zal worden terugbetaald. Dit is gemeld door de Volkskrant.

Op dit moment is het nog zo dat alleen een student die onvoldoende studieprestaties levert de beurs moet terugbetalen. Een student die volgens plan afstudeert krijgt de beurs van de overheid. Het CPB is van mening dat het moet veranderen. Met het voorstel zou de overheid jaarlijks honderden miljoenen tot enkele miljarden euro's kunnen besparen, aldus het CPB.

Daarnaast heeft het CPB een voorstel gedaan, omtrent studenten die veel verdienen. Het bureau vindt dat ze meer moeten terugbetalen. Hoger opgeleiden zonder of met een laag inkomen, zouden dan de schuld niet hoeven terug te betalen.

Het nieuwe voorgestelde leenstelsel van het CPB zou een flinke aanslag betekenen op het inkomen van de afgestudeerden. Zelfs in het gunstigste geval moet een ex-student dan zes procent van zijn totale inkomen inleveren na afloop van de studie.