Donner poogt om jong duo uit cel in Tsjechië te krijgen

Minister Donner van Justitie wil dat twee in Tsjechië vastzittende Nederlandse scholieren, naar Nederland worden uitgewezen, zodat ze hier de rest van hun straf kunnen uitzitten. Het duo (16 en 17 jaar) uit Zoetermeer pleegden in mei tijdens een schoolreis naar Tsjechië een gewelddadige overval op een bejaarde vrouw.

De jongens, die deel uitmaakten van een groep scholieren uit 4 havo en 5 vwo van het Erasmus College in Zoetermeer, werden gepakt door de Tsjechische politie en veroordeeld tot één jaar cel. De knapen zeiden dat ze gehandeld hadden in een opwelling. Drank zou aan de overval ten grondslag hebben gelegen. De rechter vond dat echter geen verzachtende omstandigheid.

Op grond van internationale afspraken bestaat de mogelijkheid dat een in Tsjechië opgelegde straf onder Nederlandse voorwaarden ook in eigen land wordt uitgezeten. Het is echter onduidelijk of de twee snel zullen worden uitgeleverd. Het is onder meer afhankelijk van juridische procedures in Tsjechië. Zo moet óók de plaatselijke gevangenisdirecteur zich nog uitspreken over de uitwijzing naar Nederland.