17-jarige A'dammer slachtoffer 'bende-oorlog'

De 17-jarige jongen die afgelopen woensdag in Amsterdam werd doodgestoken, is slachtoffer geworden van een bende-oorlog, zo meldt de Telegraaf. De jongen, Shento, werd gedood in Amsterdam-Zuidoost, waar al een tijdje een strijd woedt tussen Antilliaanse en Surinaamse gangs. Volgens buurtbewoners gaan de groepen vrijwel iedere dag met elkaar op de vuist en regelmatig worden er (vuur)wapens getrokken.

Slachtoffer Shento, afkomstig uit Amsterdam-Noord, maar iedere dag wel te vinden bij zijn vriend uit de Albert Camuslaan in de Venserpolder, kwam woensdag op bezoek bij zijn maat en werd opgewacht door een groep vijanden. Na een korte vechtpartij strompelde Shento twee trappen op naar de flatwoning van zijn vriend. ''We deden open en het enige dat Shento nog zei was 'ik ben gestoken met een mes''', vertelt de moeder van Shento's vriend huilend. Hierna stierf Shento in de armen van zijn vriend.

De Amsterdamse politie kon nog diezelfde avond een 19-jarige jongen aanhouden en gisteren een even oude buurtgenoot, die beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de vechtpartij.

In de buurt zijn de meeste inwoners niet onder de indruk van de dood van de 17-jarige jongen. Het komt niet als een verrassing. Bloemen zijn niet gelegd. ''Vechtpartijen zijn hier heel normaal. Daar kijkt niemand hier nog van op. Ik woon hier nu een tijdje en er is iedere dag wel iets aan de hand. Die jongerenbendes hangen hier rond en vaak wordt er gevochten'', verklaart de onderbuurman van Shento's vriend.

De politie ontkent dat er jeugdbendes bestaan in de buurt. Op doorvragen van de Telegraaf wil woordvoerder Vermeulen wel toegeven dat enkele groepjes jongeren zijn die zich bezighouden met criminaliteit en de rust in de buurt verstoren. ''Dat is ons wel bekend, maar van echt supergeorganiseerde gangs zoals in Amerika is hier geen sprake''.