Neonazi's beraamden aanslag op synagoge

De Duitsers die gisteren werden aangehouden, hadden in München een aanslag beraamd op de in aanbouw zijnde nieuwe hoofdsynagoge van München. Dit is door de Beierse minister van binnenlandse zaken, Günther Beckstein, bevestigd. In een ZDF-uitzending zei de minister donderdagavond, dat de autoriteiten dit hebben afgeleid uit onder meer de hoeveelheid explosieven en wapens die bij aanhouding in beslag zijn genomen. De neonazi's waren leden van de rechts-extremistische 'Kameradschaft Süd'. Diverse wapens en explosieven zijn in beslag genomen.

Momenteel onderzoekt de politie of de neonazi's alleen een aanslag beraamden op de bouwplaats, of wilden toeslaan bij de eerstesteenlegging op 9 november. Bij deze plechtigheid zijn onder andere bondspresident Johannes Rau, de Beierse minister-president Edmund Stoiber en de Münchense burgemeester Christian Ude aanwezig.

Het onderzoek wordt nu geleid door het federale openbaar ministerie. De politie ontdekte de groep bij het onderzoek naar een poging tot doodslag op een 23-jarige man. De man wilde zich uit de groep terugtrekken. Bij huiszoekingen trof de politie wapens en veertien kilo explosieven aan.