Zweden in rouw na moord op politica

Zweden is in diepe rouw gedompeld na de moord op de minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh. Politici in Zweden hebben het volk opgeroepen om via massale protestmanifestaties steun te betuigen aan de democratie. Premier Persson spoorde het volk om dezelfde reden aan om zondag te gaan stemmen bij het euro-referendum. Gisteren werd ook meteen bekend gemaakt dat het referendum gewoon door gaat.

In de kathedraal van Stockholm werd gisteravond een rouwdienst gehouden, die door honderden mensen werd bijgewoond. Onder hen waren de Zweedse koning en koningin en diverse politici aanwezig. Vele anderen legden bloemen op de plaats voor het warenhuis waar Lindh werd vermoord.

Veel Zweden hebben de vrees uitgesproken dat de moord op Lindh nooit zal worden opgelost, net als de moord op premier Olof Palme in 1986. De dader is nog altijd niet gevonden. Het onderzoek is bij de politie in volle gang. Veel mededelingen daarover wil de politie daarom niet doen. De enige aanknopingspunten zijn de bebloede jas en een pet van de moordenaar, die men heeft aangetroffen op de plaats van de moord.